Blog

Despre Centrul de traduceri UNIVERSUM
  • Cea mai veche limbă din lume

    Potrivit unui studiu publicat în revista Science, o limbă preistorică vorbită pentru prima dată în Africa de Sud în urmă cu mai multe zeci de mii de ani, stă la baza tuturor limbilor din lume

     

  • DESPRE FREELANCING ÎN TRADUCERI

    ”Nu-mi da pâine, dă-mi să fac teatru” – Freelancer Story de Ion Sapdaru

    ”NU-MI DA PÂINE, DĂ-MI SĂ FAC TRADUCERI” – Freelancer în Traduceri de Stefania Moga

    Am furat din gândurile lui Sapdaru, prefer să-i pun toate titlurile după nume, îl iubesc mai mult pe Sapdaru, ca om, decât toate titlurile lui de actor, regizor, autor al unei povești comic-triste care mi-a mers la inimă: Freelancer Story și care o recomand pentru deschirea minții și sufletului, însă sper din toată inima ca traducerile să nu frângă destine… păstrând dimensiunile, ducem totuși o luptă!

  • APOSTILA MODIFICATA CONFORM MICII REFORME

    In Monitorul Oficial nr. 714 din 26 octombrie 2010 a fost publicata Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor („Mica Reforma”), care in Art. V stabileste cadrul procesual cu privire la apostilarea sau supralegalizarea actelor oficiale emise de autoritatile romane.

  • LEGISLATIA IN VIGOARE PENTRU ACTIVITATILE DE INTERPRETARIAT SI TRADUCERI

    Legea nr. 178/1997 din 04/11/1997, pentru autorizarea si plata interpretilor si traducatorilor folositi de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justitiei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul National Anticoruptie, de organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti, de birourile notarilor publici, de avocati si de executori judecatoresti.

  • RASPANDIREA LIMBII ARABE

    Pret traducere limba romana – limba araba / limba araba – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba araba, dintre limbile semitice, este cea mai mare subramura ca numar de vorbitori, aflata in uz. Este limba oficiala in Algeria, Arabia Saudita, Bahrain, Comore (alaturi de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alaturi de somaleza), Sudan, Tunisia, Yemen. In viata de zi cu zi, pe langa araba literara, oficiala, sunt folosite felurite dialecte arabe. Araba este folosita si ca limba de cult in majoritatea zonelor islamice: Asia Centrala, China de Vest, Turcia, Iran, Afganistan, India, Pakistan, Bangladesh, Indonezia, Malaezia, Filipine, Africa Centrala si Orientala, in unele parti din Europa (cu precadere, Peninsula Balcanica) etc., precum si in zonele unde exista emigranti si comunitati islamice.

  • RASPANDIREA LIMBII CHINEZE

    Pret traducere limba romana – limba chineza / limba chineza – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba chineza este cea mai vorbita limba din lume. Este limba oficiala in Republica Populara Chineza, Taiwan si una din limbile oficiale in Singapore. Din populatia Chinei, aproximativ 95% sunt vorbitori de chineza.
    Pe teritoriul Chinei se vorbesc mai multe dialecte ale chinezei, considerate uneori si limbi inrudite, dar care fac imposibila intelegerea verbala. Scrierea insa este comuna tuturor dialectelor, pentru ca ideogramele chinezesti indica numai sensul, nu si rostirea.

  • RASPANDIREA LIMBII DANEZE

    Pret traducere limba romana – limba daneza / limba daneza – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba daneza apartine limbilor scandinave (sau grupului de limbi nord-germanice), subgrup al limbilor germanice si ramura a limbilor indo-europene. Limba danexa este vorbita de aproximativ 6 milioane de persoane, majoritatea aflate în Danemarca, si aproximativ 50.000 de persoane aflate în partea nordica a Germaniei în landul Schleswig-Holstein, unde este limba minoritara. De asemena, limba danzea este limba oficiala în Groenlanda si Insulele Faroe, fiind studiata ca una din principalele limbi straine, alaturi de engleza, norvegiana si suedeza in Islanda, parte a Danemarcei pâna în 1944.

  • RASPANDIREA LIMBII EBRAICE

    Pret traducere limba romana – limba ebraica / limba ebraica – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba ebraica este o limba semitica, facand parte din familia de limbi afro-asiatice (hamito-semitice). Este vorbita de peste 7 milioane de persoane in Israel si folosita ca limba rituala si de studii religioase in comunitatile evreiesti din lume. In Israel este una din cele doua limbi de stat: ebraica, majoritara si araba, minoritara.

  • RASPANDIREA LIMBII JAPONEZE

    Pret traducere limba romana – limba japoneza / limba japoneza – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba japoneza este principala limba vorbita si scrisa in Japonia, sintactic fiind asemanatoare cu limbile altaice, si avand posibile influente de vocabular si morfologie din limbile malaio-polineziene. Pe durata ultimelor aproximativ 15 secole, in urma contactului cultural cu China, un numar important de cuvinte au patruns in limba japoneza, impreuna cu scrierea ideografica. In afara de caracterele chinezesti („kanji”), limba japoneza foloseste in prezent si „hiragana”, „katakana” (doua silabare fonetice paralele, de cate aproximativ 50 de simboluri fiecare), si ocazional „romaji” (caractere latine).

  • RASPANDIREA LIMBII MAGHIARE

    Pret traducere limba romana – limba maghiara / limba maghiara – limba romana: 45 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba maghiara este o limba fino-ugrica, fiind vorbita de aproximativ 12,5 milioane de persoane, doua treimi din acestea locuind in Ungaria, si numeroase comunitati maghiarofone in toate sarile vecine cu Ungaria (Romania, Slovacia, Serbia, Ucraina, Austria, Croatia si Slovenia), si de asemenea importante comunitati aparute prin emigrare in Statele Unite, Canada, Israel etc. Aproximativ 9,5 milioane de persoane vorbitoare de limba maghiara traiesc in Ungaria, unde aceasta este limba oficiala. Reprezinta a doua cea mai mare grupare de vorbitori se afla in Romania (1.450.000), fiind folosita si in administratia locala, in localitatile unde populatia de nationalitate maghiara are o pondere de peste 20%.

  • RASPANDIREA LIMBII POLONEZE

    Pret traducere limba romana – limba polona / limba polona – limba romana: 60 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba poloneza (sau polona) este o limba slava de vest, fiind vorbita de aproximativ 42,5 milioane de persoane in intreaga lume. Limba poloneza este limba oficiala in Polonia, unde este folosita de 37-38 milioane de vorbitori nativi, dar este vorbita si de emigrantii polonezi din Australia, Brazilia, Canada, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii. De asemenea, limba poloneza este vorbita astazi in Lituania, Belarus si Ucraina, unde exista comunitati mari de polonezi.

  • RASPANDIREA LIMBII NEERLANDEZE

    Pret traducere limba romana – limba neerlandeza (olandeza) / limba neerlandeza  (olandeza) – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba neerlandeza (cunoscuta si ca olandeza) este o limba germanica, inclusa in subgrupa limbilor vest-germanice. Reprezinta forma scrisa comuna a dialectelor germanice vorbite in Tarile de Jos si in Belgia (regiunile Flandra si Bruxelles), fiind limba oficiala a Tarilor de Jos si a Surinamului, iar in Belgia este una din limbile oficiale, alaturi de franceza si germana. Limba neerlandeza vorbita si in posesiunile olandeze din Marea Caraibelor (Aruba, Antilele Olandeze), precum si in unele comunitati din Indonezia.

  • RASPANDIREA LIMBII TURCE

    Pret traducere limba romana – limba turca / limba turca – limba romana: 50 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba turca este o limba turcica vorbita în principal în Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Romania (30.000 de persoane) si de emigrantii turci din Uniunea Europeana. Numarul vorbitorilor nativi este estimat la 80 de milioane, iar numarul total de vorbitori la 95 de milioane. Daca se includ si alte populatii care vorbesc cîteva limbi foarte apropiate, numarul vorbitorilor nativi atinge 100 de milioane, iar numarul total al vorbitorilor 125 de milioane.

  • RASPANDIREA LIMBII UCRAINIENE

    Pret traducere limba romana – limba ucraineana / limba ucraineana – limba romana: 30 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba ucraineana este o limba din subgrupul oriental al limbilor slave. Este limba oficiala în Ucraina si în Republica separatista Transnistria. In varianta scrisa se foloseste limba ucraineana modificata a alfabetului chirilic, fiind asemanatoare cu limbile poloneza, slovaca, bielorusa si rusa.

  • RASPANDIREA LIMBII GERMANE

    Pret traducere limba romana – limba germana / limba germana – limba romana: 25 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!

    Germana (Deutsche Sprache sau Deutsch) este una din limbile germanice ale grupului vestic.
    Limba germana este utilizata ca limba materna mare parte a populatiei din Germania, Austria, Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein, estul Belgiei, regiunea Schleswigul de Nord din sudul Danemarcei, regiunea autonoma Tirolul de Sud din nordul Italiei, voievodatul Opole din Polonia, regiunile Alsacia si Lorena din Franta.

  • RASPANDIREA LIMBII SPANIOLE

    Pret traducere limba romana – limba spaniola / limba spaniola – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba spaniola (lengua española, español) adeseori numita si limba castiliana (castellano), este o limba romanica din subgrupul iberic, fiind in grupul celor sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite.

  • RASPANDIREA LIMBII FRANCEZE

    Pret traducere limba romana – limba franceza / limba franceza – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!

    Franceza (le français) este limba materna pentru 80 de milioane de persoane si limba secundara pentru inca 190 de milioane de persoane. Alte 200 de milioane de oameni vorbesc franceza ca limba straina. Majoritatea vorbitorilor nativi se gasesc pe teritoriul Frantei, tara de provenienta a acestei limbi, restul gasindu-se in mare parte in Camerun, Canada (in special in provincia Quebec), Belgia, Elvetia, Africa, Luxemburg si Monaco. Cei care utilizeaza limba franceza ca limba secundara locuiesc Africa francofona, Republica Democrata Congo fiind tara francofona cu cea mai mare populatie.

  • RASPANDIREA LIMBII ENGLEZE

    Pret traducere limba romana – limba engleza / limba engleza – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba engleza (engleza: English) isi are radacinile in Anglia si in prezent este limba materna pentru populatia majoritara a Australiei, Canadei, Commonwealth-ului Caribian, Irlandei, Noii Zeelande, Regatului Unit si Statelor Unite ale Americii (denumite „Anglosfera”). Este o limba vest germanica, o limba folosita intensiv ca limba secundara sau ca limba oficiala in intreaga lume, in special in tari din Commonwealth precum India, Sri Lanka, Pakistan sau Africa de Sud, precum si in multe organizatii internationale.

  • RASPANDIREA LIMBII ITALIENE

    Pret traducere limba romana – limba italiana / limba italiana – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba italiana  (italiano, lingua italiana) este vorbita de aproximativ 62 de milioane de oameni, majoritatea locuitori ai Italiei si este o limba romanica din subgrupul italo-dalmat. Este de asemenea limba oficiala in trei tari — Italia, San Marino si Elvetia (impreuna cu franceza, germana si retoromana), fiind utilizata secundar si in Vatican. Totodata este o limba de minoritate in regiunile Croatiei si Sloveniei situate in Istria.

  • CE ESTE TRADUCEREA?

     

    -fragment din „Teoria si Practica Traducerii” de Roger T. Bell-

     

    Studiul traducerii a fost si, intr-o anumita masura, inca este dominat de dezbateri referitoare la statutul sau ca arta sau ca stiinta. Iata de ce vom incepe chiar cu acest aspect.

  • CE ESTE UN TRADUCATOR?

     

    -fragment din „Teoria si Practica Traducerii” de Roger T. Bell-

     

    Un raspuns aparent ciudat la aceasta intrebare ar fi sa spunem ca toti cei care comunica sint traducatori. Toti cei ce comunica, in calitate de receptori – ascultatori sau cititori, comunicind fie in aceeasi limba, fie dintr-o limba in alta, asadar bilingvi -, se confrunta cu aceeasi problema: ei receptioneaza semnale (oral si in scris) continind mesaje codate intr-un sistem comunicational care, prin definitie, nu este identic cu al lor.

  • LINGVISTICA COMPUTATIONALA

    Lingvistica computationala reprezinta analiza limbajului cu ajutorul calculatoarelor electronice digitale (computerelor) . Analiza computationala este utilizata mai frecvent pentru prelucrarea datelor limbajului de baza – de exemplu, pentru a face concordante și a contoriza frecventa unor sunete, cuvinte si elemente de cuvinte – desi cu ajutorul computerelor pot fi efectuate numeroase alte tipuri de analize lingvistice.

  • ISTORICUL TRADUCERILOR IN ROMANIA

     

    - fragment din „Didactica Traducerii” de Andrei Bantes si Elena Croitoru -

     

    « Motto: „Traducerea versurilor este o sar­cina destul de dificila. Numai romanii sunt exponentii cei mai seriosi ai artei traducerii versurilor“ (Harold Pinter, No Man’s Land)

    1. Asa cum s-a intamplat si in istoria altor popoare ale Europei, traducerile s-au impletit cu cultura si literatura romana inca de la inceputuri.
    In timpul formarii Statului Dac pe la anul 70I.C., sub ocupatia romana si in timpul colonizarii Daciei (106-271 d.C.) si chiar in timpul zbuciumatului Ev Mediu, care in cazul nostru a insemnat o succesiune de invazii ale unor populatii nomade, traducerile s-au limitat in cea mai mare parte la procesul de interpretare. Traducerea a capatat un rol cultural in secolul al XlV-lea, cand comunitatile de-o parte si de alta a Carpatilor au pus bazele unor formatiuni statale.

  • LIMBA MEROITICA

    Limba meroitica sau Kushita este o limba vechii civilizatii nubiene din Kush, actualul Sudan. In principal a fost dezvaluita prin intermediul surselor egiptene si evident influentata de cultura egipteana, insa poporul kushit si-a dezvoltat propria scriere diferita de scrierea hieroglifa sau demotica.

  • LIMBA HARRAPAN

    La apogeu, limba Harrapan utilizata de civilizatia din valea Indusului a actualului Orient Mijlociu, se estimeaza ca ar fi fost vorbita de cinci milioane de persoane. Aceasta surprinzator de moderna societate, care a dezvoltat sisteme sanitare si de canalizare si care a avut un sistem economic complex a durat intre anii 3300-1300 I.H.

  • LIMBA MAYPURE

    Limba Maypure a fost vorbita de un trib indigen din bazinul fluviului Orinoco pe o parte din teritoriul actual al Venezuelei. Populatia acestui trib a fost exterminata de un trib rival, insa limba a supravietuit datorita renumitului naturalist german Alexander von Humboldt care, cu ajutorul unui indigen Maco ce cunostea limba Maypure, a reusit sa adune o mare parte din vocabular.

  • LIMBA ETRUSCA

    Ultimul presupus vorbitor fluent de limba etrusca a fost considerat Claudius Caesar si care a scris o istorie a etruscilor ce din pacate s-a pierdut. A fost un sfarsit trist si totodata corect pentru limba care a dominat secole inima Italiei la mare concurenta cu limba latina.

  • LIMBA IBERICA

    Originile limbii vorbite de locuitorii peninsulei iberice (actualmente Spania si Portugalia) inainte de invazia romana raman incerte. Unii le-au atribuit limbii berbere, altii limbii basce moderne, si mai exista unii care sustin ca apatin limbii celte. Au fost emise chiar ipoteze destul de indraznete precum ca originile limbii iberice se gasesc in etrusca sau chiar in limbile caucaziene.

  • LIMBA HATICA

    A nu se confunda cu indo-europeana hitita, aceasta limba de o afiliere incerta esta atat de obscura incat nu cunoastem nici denumirea pe care Haticii i-au dat-o. Am numit-o hattica datorita modului in care biblia face referire la oameni, si prin urmare cel mai probabil este un termen de origini egiptiene sau asiriene.

  • LIMBA PROTO-INDO-EUROPEANA

    Limbile engleza, rusa, farsi, bengaleza, albaneza, kurda, precum si multe alte limbi isi gasesc radacinile in limba proto-indo-europeana care a fost reconstituita urmarind istoria descendentilor acesteia. De mare ajutor a fost faptul ca acesti descendenti formeaza cea mai prolific familie lingvistica din lume.

  • RASPANDIREA LIMBII UCRAINIENE

    Pret traducere limba romana – limba ucraineana / limba ucraineana – limba romana: 30 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba ucraineana este o limba din subgrupul oriental al limbilor slave. Este limba oficiala în Ucraina si în Republica separatista Transnistria. In varianta scrisa se foloseste limba ucraineana modificata a alfabetului chirilic, fiind asemanatoare cu limbile poloneza, slovaca, bielorusa si rusa.

  • RASPANDIREA LIMBII TURCE

    Pret traducere limba romana – limba turca / limba turca – limba romana: 50 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba turca este o limba turcica vorbita în principal în Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Romania (30.000 de persoane) si de emigrantii turci din Uniunea Europeana. Numarul vorbitorilor nativi este estimat la 80 de milioane, iar numarul total de vorbitori la 95 de milioane. Daca se includ si alte populatii care vorbesc cîteva limbi foarte apropiate, numarul vorbitorilor nativi atinge 100 de milioane, iar numarul total al vorbitorilor 125 de milioane.

  • RASPANDIREA LIMBII NEERLANDEZE

    Pret traducere limba romana – limba neerlandeza (olandeza) / limba neerlandeza  (olandeza) – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba neerlandeza (cunoscuta si ca olandeza) este o limba germanica, inclusa in subgrupa limbilor vest-germanice. Reprezinta forma scrisa comuna a dialectelor germanice vorbite in Tarile de Jos si in Belgia (regiunile Flandra si Bruxelles), fiind limba oficiala a Tarilor de Jos si a Surinamului, iar in Belgia este una din limbile oficiale, alaturi de franceza si germana. Limba neerlandeza vorbita si in posesiunile olandeze din Marea Caraibelor (Aruba, Antilele Olandeze), precum si in unele comunitati din Indonezia.

  • RASPANDIREA LIMBII POLONEZE

    Pret traducere limba romana – limba polona / limba polona – limba romana: 60 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba poloneza (sau polona) este o limba slava de vest, fiind vorbita de aproximativ 42,5 milioane de persoane in intreaga lume. Limba poloneza este limba oficiala in Polonia, unde este folosita de 37-38 milioane de vorbitori nativi, dar este vorbita si de emigrantii polonezi din Australia, Brazilia, Canada, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii. De asemenea, limba poloneza este vorbita astazi in Lituania, Belarus si Ucraina, unde exista comunitati mari de polonezi.

  • RASPANDIREA LIMBII MAGHIARE

    Pret traducere limba romana – limba maghiara / limba maghiara – limba romana: 45 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba maghiara este o limba fino-ugrica, fiind vorbita de aproximativ 12,5 milioane de persoane, doua treimi din acestea locuind in Ungaria, si numeroase comunitati maghiarofone in toate sarile vecine cu Ungaria (Romania, Slovacia, Serbia, Ucraina, Austria, Croatia si Slovenia), si de asemenea importante comunitati aparute prin emigrare in Statele Unite, Canada, Israel etc. Aproximativ 9,5 milioane de persoane vorbitoare de limba maghiara traiesc in Ungaria, unde aceasta este limba oficiala. Reprezinta a doua cea mai mare grupare de vorbitori se afla in Romania (1.450.000), fiind folosita si in administratia locala, in localitatile unde populatia de nationalitate maghiara are o pondere de peste 20%.

  • RASPANDIREA LIMBII JAPONEZE

    Pret traducere limba romana – limba japoneza / limba japoneza – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba japoneza este principala limba vorbita si scrisa in Japonia, sintactic fiind asemanatoare cu limbile altaice, si avand posibile influente de vocabular si morfologie din limbile malaio-polineziene. Pe durata ultimelor aproximativ 15 secole, in urma contactului cultural cu China, un numar important de cuvinte au patruns in limba japoneza, impreuna cu scrierea ideografica. In afara de caracterele chinezesti („kanji”), limba japoneza foloseste in prezent si „hiragana”, „katakana” (doua silabare fonetice paralele, de cate aproximativ 50 de simboluri fiecare), si ocazional „romaji” (caractere latine).

  • RASPANDIREA LIMBII EBRAICE

    Pret traducere limba romana – limba ebraica / limba ebraica – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba ebraica este o limba semitica, facand parte din familia de limbi afro-asiatice (hamito-semitice). Este vorbita de peste 7 milioane de persoane in Israel si folosita ca limba rituala si de studii religioase in comunitatile evreiesti din lume. In Israel este una din cele doua limbi de stat: ebraica, majoritara si araba, minoritara.

  • RASPANDIREA LIMBII DANEZE

    Pret traducere limba romana – limba daneza / limba daneza – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba daneza apartine limbilor scandinave (sau grupului de limbi nord-germanice), subgrup al limbilor germanice si ramura a limbilor indo-europene. Limba danexa este vorbita de aproximativ 6 milioane de persoane, majoritatea aflate în Danemarca, si aproximativ 50.000 de persoane aflate în partea nordica a Germaniei în landul Schleswig-Holstein, unde este limba minoritara. De asemena, limba danzea este limba oficiala în Groenlanda si Insulele Faroe, fiind studiata ca una din principalele limbi straine, alaturi de engleza, norvegiana si suedeza in Islanda, parte a Danemarcei pâna în 1944.

  • RASPANDIREA LIMBII CHINEZE

    Pret traducere limba romana – limba chineza / limba chineza – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba chineza este cea mai vorbita limba din lume. Este limba oficiala in Republica Populara Chineza, Taiwan si una din limbile oficiale in Singapore. Din populatia Chinei, aproximativ 95% sunt vorbitori de chineza.
    Pe teritoriul Chinei se vorbesc mai multe dialecte ale chinezei, considerate uneori si limbi inrudite, dar care fac imposibila intelegerea verbala. Scrierea insa este comuna tuturor dialectelor, pentru ca ideogramele chinezesti indica numai sensul, nu si rostirea.

  • RASPANDIREA LIMBII ARABE

    Pret traducere limba romana – limba araba / limba araba – limba romana: 80 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba araba, dintre limbile semitice, este cea mai mare subramura ca numar de vorbitori, aflata in uz. Este limba oficiala in Algeria, Arabia Saudita, Bahrain, Comore (alaturi de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alaturi de somaleza), Sudan, Tunisia, Yemen. In viata de zi cu zi, pe langa araba literara, oficiala, sunt folosite felurite dialecte arabe. Araba este folosita si ca limba de cult in majoritatea zonelor islamice: Asia Centrala, China de Vest, Turcia, Iran, Afganistan, India, Pakistan, Bangladesh, Indonezia, Malaezia, Filipine, Africa Centrala si Orientala, in unele parti din Europa (cu precadere, Peninsula Balcanica) etc., precum si in zonele unde exista emigranti si comunitati islamice.

  • RASPANDIREA LIMBII GERMANE

    Pret traducere limba romana – limba germana / limba germana – limba romana: 25 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!

    Germana (Deutsche Sprache sau Deutsch) este una din limbile germanice ale grupului vestic.
    Limba germana este utilizata ca limba materna mare parte a populatiei din Germania, Austria, Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein, estul Belgiei, regiunea Schleswigul de Nord din sudul Danemarcei, regiunea autonoma Tirolul de Sud din nordul Italiei, voievodatul Opole din Polonia, regiunile Alsacia si Lorena din Franta.

  • RASPANDIREA LIMBII FRANCEZE

    Pret traducere limba romana – limba franceza / limba franceza – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!

    Franceza (le français) este limba materna pentru 80 de milioane de persoane si limba secundara pentru inca 190 de milioane de persoane. Alte 200 de milioane de oameni vorbesc franceza ca limba straina. Majoritatea vorbitorilor nativi se gasesc pe teritoriul Frantei, tara de provenienta a acestei limbi, restul gasindu-se in mare parte in Camerun, Canada (in special in provincia Quebec), Belgia, Elvetia, Africa, Luxemburg si Monaco. Cei care utilizeaza limba franceza ca limba secundara locuiesc Africa francofona, Republica Democrata Congo fiind tara francofona cu cea mai mare populatie.

  • RASPANDIREA LIMBII SPANIOLE

    Pret traducere limba romana – limba spaniola / limba spaniola – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba spaniola (lengua española, español) adeseori numita si limba castiliana (castellano), este o limba romanica din subgrupul iberic, fiind in grupul celor sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite.

  • RASPANDIREA LIMBII ITALIENE

    Pret traducere limba romana – limba italiana / limba italiana – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba italiana  (italiano, lingua italiana) este vorbita de aproximativ 62 de milioane de oameni, majoritatea locuitori ai Italiei si este o limba romanica din subgrupul italo-dalmat. Este de asemenea limba oficiala in trei tari — Italia, San Marino si Elvetia (impreuna cu franceza, germana si retoromana), fiind utilizata secundar si in Vatican. Totodata este o limba de minoritate in regiunile Croatiei si Sloveniei situate in Istria.

  • RASPANDIREA LIMBII ENGLEZE

    Pret traducere limba romana – limba engleza / limba engleza – limba romana: 15 lei / pagina. Pentru a cere cotatie de pret click aici!
    Limba engleza (engleza: English) isi are radacinile in Anglia si in prezent este limba materna pentru populatia majoritara a Australiei, Canadei, Commonwealth-ului Caribian, Irlandei, Noii Zeelande, Regatului Unit si Statelor Unite ale Americii (denumite „Anglosfera”). Este o limba vest germanica, o limba folosita intensiv ca limba secundara sau ca limba oficiala in intreaga lume, in special in tari din Commonwealth precum India, Sri Lanka, Pakistan sau Africa de Sud, precum si in multe organizatii internationale.